top of page
Lachgassedatie - Tandartspraktijk DentalDynamic Leeuwarden

Lachgassedatie

BOVENKANT
Over

Een behandeling ondergaan bij de tandarts, volkomen ontspannen en relaxed? Dit kan!

Over lachgassedatie

Bij lachgas-sedatie wordt een patiënt met behulp van een neusmasker een mengsel van zuurstof met lachgas toegediend. Het inademen van dit mengsel geeft de patiënt een geruststellend, kalmerend (sederend) gevoel, waardoor de tandheelkundige behandeling in alle rust kan plaatsvinden.

Het is een volkomen veilig hulpmiddel, waarbij de patiënt steeds bij bewustzijn blijft.

In de Scandinavische landen, de Verenigde Staten, Engeland, Australië en Japan en ook in Nederland en Duitsland (in Duitsland vooral in de vele gespecialiseerde praktijken voor kindertandheelkunde) wordt lachgas-sedatie al veelvuldig toegepast.

Lachgas Opt..jpg

Doelmatig hulpmiddel

Lachgas-sedatie blijkt een zeer doelmatig hulpmiddel te zijn bij de behandeling van:

  • Patiënten die erg bang zijn om naar de tandarts te gaan.

  • Patiënten met een verhoogde kokhals-reflex

  • Patiënten met een lichamelijke en geestelijke handicap (een goede medewerking van de patiënt met betrekking tot de ademhaling door de neus is een vereiste)

  • Patiënten bij wie stress beter vermeden kan worden, zoals astma en epilepsiepatiënten, of mensen die recent een hartaanval gehad hebben.

  • Patiënten met een allergie voor lokale anesthetica.

Indien u interesse heeft in een behandeling middels lachgas-sedatie kunt u dit bij uw eerstvolgende bezoek bij uw tandarts aangeven.

Introductieconsult

Voordat u daadwerkelijk met lachgas behandeld kunt worden, wordt in een introductieconsult nagegaan of u wel geschikt bent voor deze behandeling. Dit gebeurt o.a. aan de hand van een medische anamnese en een recente medicijnlijst. Tijdens dit consult krijgt u ook uitleg over de hele procedure.

Lachgastest

Na het introductie-consult wordt een afspraak gemaakt voor de lachgastest. Nu wordt pas voor het eerst lachgas toegediend, maar wordt u nog niet tandheelkundig behandeld. Doel is na te gaan hoe u op lachgas reageert en bij welk percentage u zich het meest op uw gemak voelt. Om dat uit te vinden gaan we in stapjes steeds iets meer lachgas toedienen. Bij een volgend bezoek waarbij er ook een tandheelkundige behandeling gaat plaatsvinden, kunnen we dan meteen naar dat optimale sedatieniveau toe gaan. U hoeft nooit bang te zijn, dat u te veel lachgas krijgt in het mengsel, want we kunnen maar tot maximaal 50% lachgas gaan. De overige 50% bestaat uit zuurstof. U blijft gewoon bij kennis. Dat moet ook, want we moeten wel met elkaar kunnen blijven communiceren.

Stappenplan

Het stappenplan

Effecten

Verkouden?

Het ademen door de neus is essentieel voor het slagen van de lachgassedatie. Daarom kunt u niet worden behandeld als u te erg verkouden bent en ondanks een neusspray niet voldoende door uw neus kunt ademen.

Effecten op gezondheid

Wanneer lachgas op bovenstaande wijze gebruikt wordt (in lage concentraties en niet langer dan een uur) is dit ongevaarlijk voor de gezondheid. Als u nog maar kort zwanger bent of zwanger wilt worden, wordt lachgas ontraden.

Wat gebeurt er na afloop?

Zeer zelden hebben mensen na de sedatie last van na-effecten zoals duizeligheid, licht in het hoofd, euforie, hoofdpijn misselijkheid en braken.

Voordelen

De voordelen van lachgassedatie

  • Minder angst en spanning

  • Minder stress

  • Werkt snel in en uit

  • Patiënt blijft bij bewustzijn tijdens de behandeling

Kosten

De kosten van lachgassedatie

Hieronder staan de kosten die kunnen worden gerekend bij een behandeling. De kosten geven een indicatie wat bepaalde elementen van de behandeling kosten echter, hangt het af van de precieze behandeling, op maat per patiënt, wat de totale kosten zullen inhouden. Uw behandelend tandarts/mondhygiënist stelt u op de hoogte van de kosten van de behandeling.

Code
M/T*
Prestaties
Tarief
FAQ

Veelgestelde vragen

Expertisegebied

Contact
bottom of page