top of page
15.png
Woudvaart website wave 3.png

Gewoon

Gaaf

Bovenkant
Gewoon gaaf

Gewoon Gaaf is een cariëspreventie methode voor ieder individueel kind van 0 tot 18 jaar én zijn/haar ouders en verzorgers

Over Gewoon Gaaf

Wilt u ook een gaaf gebit voor uw kind? En dat uw kind met een gezonde mond opgroeit? Gewoon Gaaf is een preventiemethode van het Ivoren Kruis dat speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Deze preventiemethode zorgt ervoor dat ouders en kinderen al vroeg in contact komen met het goed verzorgen van het gebit van het kind en hierdoor veel mondproblemen kunnen voorkomen. Het is aangetoond dat Gewoon Gaaf tot 70% minder gaatjes kan leiden bij kinderen!

 

https://www.gewoon-gaaf.nl/over-gewoon-gaaf/wetenschappelijke-achtergrond

 

Onder begeleiding van uw mondzorgverlener bij Tandheelkunde Noordwolde kan u samen met uw kind het gebit van uw kind gaaf en gezond houden. Gewoon Gaaf toch!? Doet u mee?

Gewoon Gaaf Tandheelkunde De Loten, Sneek

Individuele preventie: voorkomen van gaatjes

Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder kind van 0 tot 18 jaar samen met zijn of haar ouders/verzorgers. Uw tandarts of mondhygiënist geeft u en uw kind advies dat is afgestemd op het gebit van uw kind. Hij of zij begeleidt uw kind een gaaf gebit te hebben en te houden.

 

Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgen u en uw kind voor het gebit van uw kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is uw kind aan het wisselen? Heeft uw zoon of dochter (beginnende) gaatjes in zijn/haar gebit?

 

Op basis van deze risico-inschatting, bepalen we het moment waarop we u en uw kind weer in de praktijk willen terugzien. Soms zullen bijvoorbeeld de kiezen extra worden beschermd (sealen) of wordt er een fluoridebehandeling gegeven. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder kind en zijn of haar mondhygiëne.

Voor wie?

Gewoon Gaaf

Gezonde voeding, ook gezond voor het kindgebit?

Behalve zorgvuldig tandenpoetsen is het zeker zo belangrijk te letten op de voeding van uw kind. Of uw kind een gaatje krijgt, hangt af hoe goed zijn tanden worden gepoetst en hoe vaak gesnoept of zoet gedronken wordt. Bij weinig suikergebruik en zorgvuldig tandenpoetsen, kan ieder gebit gaaf blijven. Zorg ervoor dat uw kind niet meer dan 7x per dag eet of drinkt. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef uw kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer uw zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.

 

Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Light frisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. Ook zure producten kunnen schade veroorzaken aan het gebit.

Veelgestelde vragen

Vragen
Contact
bottom of page