top of page
Periodieke controle bij Tandheelkunde De Loten, Sneek
Woudvaart website wave 3.png

Periodieke

controle

 
 

Het keuren en onderhouden van uw gebit

Over

Waarom een periodieke controle

Tijdens de periodieke controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes en eventuele (tandvlees)ontstekingen. Daarnaast kan het nodig zijn dat de tandarts een röntgenfoto maakt om uw gebit beter te kunnen beoordelen. Mocht tijdens het consult gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak laten inplannen om dit te herstellen. Eventueel kan hij u doorverwijzen naar een collega tandarts of specialist.

Video

Hoe vaak moet ik op controle komen?

Periodiek op controle komen kan per persoon verschillen. Afhankelijk van de staat van uw gebit (gaatjes, plaqueniveau, historie, etc.) adviseert de tandarts u hoe vaak u per jaar voor de periodieke controle langs zou moeten komen. Wij werken met een minimum van 1 keer per jaar, en afhankelijk van de staat van uw gebit kan dit in meer bezoeken resulteren.

Mondgezondheid is goed voor uw algemene gezondheid

Wist u dat periodiek op controle langskomen niet alleen van belang is voor uw algemene mondgezondheid, maar ook voor uw algemene gezondheid?

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen uw mondgezondheid en uw algemene gezondheid. Wanneer u bijvoorbeeld een tandvleesontsteking (gingivitis) heeft, kunnen deze ziekmakende bacteriën via uw mond in uw longen en bloedbaan terecht komen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarnaast kan een tandvleesontsteking bij een zwangere vrouw een vroeggeboorte veroorzaken. Het belang van een goede mondgezondheid wordt vaak onderschat waardoor er onnodige gezondheidsrisico’s worden genomen.

 

Omgekeerd kan uit een bezoek aan de tandarts ook blijken dat u aandoeningen heeft, in de mond zijn aandoeningen vaak als eerst zichtbaar. Een droge mond kan bijvoorbeeld duiden op suikerziekte, blaasjes kunnen wijzen op bijwerkingen van geneesmiddelen.

 

Naast een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en vruchtbaarheidsproblemen (vroeggeboorte), kan een slechte mondgezondheid resulteren in een verhoogde kans op:

  • Longontsteking

  • Aderverkalking

  • Hersenaandoeningen zoals dementie en alzheimer

  • Complicaties bij diabetes

Voordelen van periodieke controle

Voordelen
FAQ

Veelgestelde vragen

Contact
bottom of page