top of page
Tandvleesbehandeling bij Tandheelkunde De Loten, Sneek
Woudvaart website wave 3.png

Tandvlees

behandeling

 
 

De fundering van uw gebit

Over

Over tandvleesbehandeling

Tandvleesbehandelingen zijn van groot belang omdat tandvlees het fundament van het gebit is. Onze mondhygiëniste werkt samen met onze preventie-assistenten aan het gezond houden van uw tandvlees en gebit. Zij informeren u hier graag over.

Gezond of ongezond tandvlees?

Wanneer uw tandvlees gezond is, ligt het strak om uw tanden en kiezen. Op deze manier kan het tandvlees uw kaakbot, tanden en kiezen optimaal beschermen. Daarnaast bloedt gezond tandvlees niet tijdens het poetsen en is het roze van kleur.

Wanneer het tandvlees wél bloedt tijdens het poetsen en daarnaast rood en gezwollen is, betekent dit dat het tandvlees is ontstoken. Het is niet meer gezond. De ruimte tussen de tanden en kiezen en het tandvlees – pockets genaamd – is dan ook vergroot. Deze ruimte is dan ook meetbaar. De conditie van uw tandvlees wordt dan bepaald door het meten van deze ruimte. Hier wordt de PPS-score (Periodieke Parodontale Screening) voor gebruikt.

PPS-Score

De score van de PPS kan aangeven hoe ernstig de situatie is en welk protocol het best toegepast kan worden. Het systeem werkt als volgt:

Mondgezondheid is goed voor uw algemene gezondheid

Wist u dat periodiek op controle langskomen niet alleen van belang is voor uw algemene mondgezondheid, maar ook voor uw algemene gezondheid?

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een relatie is tussen uw mondgezondheid en uw algemene gezondheid. Wanneer u bijvoorbeeld een tandvleesontsteking (gingivitis) heeft, kunnen deze ziekmakende bacteriën via uw mond in uw longen en bloedbaan terecht komen en hart- en vaatziekten veroorzaken. Daarnaast kan een tandvleesontsteking bij een zwangere vrouw een vroeggeboorte veroorzaken. Het belang van een goede mondgezondheid wordt vaak onderschat waardoor er onnodige gezondheidsrisico’s worden genomen.

 

Omgekeerd kan uit een bezoek aan de tandarts ook blijken dat u aandoeningen heeft, in de mond zijn aandoeningen vaak als eerst zichtbaar. Een droge mond kan bijvoorbeeld duiden op suikerziekte, blaasjes kunnen wijzen op bijwerkingen van geneesmiddelen.

 

Naast een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en vruchtbaarheidsproblemen (vroeggeboorte), kan een slechte mondgezondheid resulteren in een verhoogde kans op:

  • Longontsteking

  • Aderverkalking

  • Hersenaandoeningen zoals dementie en alzheimer

  • Complicaties bij diabetes

Tips voor goede mondhygiëne

Tips

Zelf in de hand

U heeft uw mondgezondheid zelf in de hand – u bent hier zelf verantwoordelijk voor. Belangrijk voor een goede mondgezondheid zijn de onderstaande punten:

Belangrijk

Mondhygiëne

Door uw gebit goed te reinigen voorkomt u tandvleesontstekingen en gaatjes. Op deze manier houdt u uw tanden en kiezen gezond.

Voedingspatroon

Eet en drink niet meer dan zeven aparte momenten op een dag. Hierdoor beperkt u het aantal zuuraanvallen op uw gebit.

Periodieke controle

Ga periodiek langs voor controle bij uw tandarts of mondhygiënist om vroegtijdige aandoeningen in de kiem te smoren en de laatste kennis omtrent goede mondhygiëne te vergaren.

Voordelen van mondhygiëne

Voordelen

Veelgestelde vragen

Kosten
Contact
bottom of page