top of page
Tanden wisselen bij Tandheelkunde De Loten, Sneek
Woudvaart website wave 3.png

Tanden 

wisselen

 
 
Bovenkant
Taden wisselen

Van melkgebit naar een volwassen gebit

Over Tanden wisselen

Voorafgaand aan het blijvend gebit, krijgt een kind eerst een melkgebit. De eerste melktand breekt gemiddeld tussen de 6 en 9 maanden door. Meestal komen eerst de onderste snijtanden door, vervolgens de twee middelste bovensnijtanden en daarna de tanden aan weerszijden daarvan. U kan zelf voelen of uw kind bezig is tandjes te krijgen. Een harde bobbel in het tandvlees duidt veelal op een doorkomende tand.

 

De groei gaat door totdat een kind ongeveer tweeënhalf is. Uiteindelijk krijgt een kind 20 melktanden/-kiezen. Een slechte verzorging van het melkgebit kan ook het blijvend gebit beïnvloeden.

Tandenfee Tandheelkunde De Loten, Sneek
Mondhygiëne

Tips voor een goede mondgezondheid bij pas doorgekomen tanden en kiezen:

Tandenpoetsen

Zodra tanden doorbreken vormt er zich direct een laagje tandplak op. Tandplak is de oorzaak van tandbederf en tandvleesontstekingen en de meest basale manier om de kans hierop te verkleinen is tanden poesten. U begint met het poetsen van de tanden vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken. Tot 2 jaar kan u het gebit éénmaal per dag poetsen en vanaf 2 jaar tweemaal per dag. Dit kan u het beste doen door zelf achter uw kind te gaan staan en zijn hoofd op uw hand te laten rusten. De allerkleinsten kunnen het best liggend op de commode gepoetst worden. Gebruik een kleine tandenborstel met zachte haren en doe daar een klein bolletje tandpasta op. Maak zachte, masserende bewegingen over zowel de tanden als het tandvlees.

Als uw kind ouder wordt, kan u uw kind meer eigen verantwoordelijkheid geven door het gebit zelf te laten poetsen. Tot 10 jaar is het wel belangrijk om het gebit, minstens eenmaal daags na te poetsen, bij voorkeur ‘s avonds. Ook daarna is het belangrijk om het tandenpoetsen regelmatig te controleren en te begeleiden.

Tandarts

Vragen?

Uw vragen betreffende de doorbraak of de wisseling van het gebit kunt u altijd aan ons stellen. Wij adviseren uw kind vanaf de doorbraak van het eerste tandje mee te nemen tijdens uw eigen controle bezoek. Zo kan uw kind een vertrouwd gevoel opbouwen in de tandartsbezoekjes. Vanaf het tweede levensjaar willen wij op spelende wijze de controle van het gebit van uw kind kunnen doen.

Contact
bottom of page